Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Så kan en misstänkt telefonbedragare låta – hör telefonsamtalet

I filmen får du höra ett riktigt samtal där en misstänkt bedragare försöker lura till sig pengar genom att utge sig att ringa från en bank.

I filmen får du höra ett riktigt samtal där en misstänkt bedragare försöker lura till sig pengar.

 

Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank.

Använd aldrig bank-id på uppmaning

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för bedrägerier. Läs mer om hur du skyddar dig här.

Har du blivit utsatt för ett bedrägeri? Det är viktigt att du polisanmäler brottet, läs mer om hur du som blivit utsatt kan agera.

När polisen utreder bedrägeribrott är det viktigt att säkra skriftlig bevisning, som kontoöverföringar och konversationer via e-post. Läs mer om hur polisen utreder bedrägerier. 

Äldre och funktionsnedsatta personer som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller bedrägerier. Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon.

Nationell lägesbild om bedrägerier, läs mer här.

Till toppen