Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Misstänkt svart arbetskraft stoppades i Frihamnen i Stockholm

Gränspolisen i Stockholm omhändertog den 2 oktober 15 utländska medborgare som kom med färjan från Riga till Frihamnen. Polisen misstänker att det rörde sig om svart arbetskraft.

Gränskontroller mot andra länder i Schengensamarbetet, så kallad inre gräns, infördes i november 2015. Den 2 juli 2018 beslutade Polismyndigheten att dessa kontroller skulle utökas. Gränspolisen i region Stockholm tillämpar detta genom selektiv kontroll i hamnarna.

– Vi har noterat att en stor mängd människor kommer via ett par av våra hamnar och därför kontrollerades personerna i enlighet med utlänningslagstiftningen. Det visade sig att deras berättelser om varför de kommit till Sverige inte hängde ihop, säger Peter Redaelli som är operativ samordnare vid Gränspolisens sektion för rörliga kontrollgrupper.

Efter prövning av var och en av de inresande beslutades att tretton av dem skulle avvisas till sitt hemland, Uzbekistan. Två av de omhändertagna frigavs eftersom de hade uppehållstillstånd i två östeuropeiska länder som ingår i Schengensamarbetet.

Peter Redaelli säger att gränspolisen på goda grunder kunde fatta beslut om att neka de uzbekiska medborgarna inresa samt fatta beslut om avvisning då det fanns en stor risk att de skulle jobba svart om de fick resa in i landet.

Problemet med svart arbetskraft är ofta kopplad till företag som i vissa fall tecknat sitt bolag genom falska identiteter och i andra fall anlitat så kallade målvakter som firmatecknare. 

– De branscher som drabbats hårdast av detta är bygg- och restaurangbranschen, säger Peter Redaelli.

De tretton uzbekerna fick, då de var omhändertagna i väntan på avvisning, tillbringa natten på Arlanda till dess flyget till Uzbekistan via Istanbul avgick.

Till toppen