Tänk säkert – skydda din viktigaste information!

Halland197

Skydda alltid din kod när du gör inköp med kortet på till exempel caféer och i matvaruaffärer. Bild: Lars Hedelin

Enligt BRÅ anmäldes totalt 120 000 bedrägeribrott under första halvåret i år. Inom kategorin bedrägeribrott var datorbedrägeri den brottstyp som ökade mest under det första halvåret 2018.

Bedrägerier med hjälp av internet ökade under samma tid med 24 procent till 12 900 brott.

Göte Green arbetar på polisens bedrägerissektion i region Väst.
– Vi ser tydligt även här i region Väst att bedrägeribrotten där någon använder andras identitet ökar. Men det finns bra sätt att skydda sina id-uppgifter och det vill vi informera om, säger han.

Stöld på café

Göte Green berättar om ett aktuellt ärende i Göteborg där dom föll den 18 juni i år. Ett ganska typiskt fall av id-kapning enligt honom.

Två kvinnor besökte ett café i Göteborg. En av kvinnorna uppger att hon hade sin väska framför sig under bordet och den andras väska hängde på stolen. Efter besöket upptäckte en av kvinnorna att hon blivit bestulen på sitt betalkort.
– Det var rörigt och trångt som det är på caféer. En av kvinnorna blev på något sätt bestulen på sitt kort och det togs ut pengar på det med hennes kod, säger han.

Kameraövervakning

I det här fallet kunde mannen fällas efter att kameraövervakning i lokalen visade att han varit på caféet och satt vid ett bord vid sidan om kvinnorna.
– Troligtvis har mannen sett när kvinnan slog sin kod vid köpet. Kvinnorna har sedan distraherats av något i den röriga cafélokalen och mannen fick på något sätt möjlighet att komma åt kortet som låg i väskan.

Mannen dömdes på målsägandes berättelse men framför allt eftersom det fanns kameraövervakning i lokalen.

Systematiska stölder

Den här mannen satte under 2017 i system att på lokaler i Göteborg av typen caféer eller liknande ställen söka efter koder och sedan stjäla betalkort. Detta ärende omfattar cirka tio personer som blivit drabbade och som fick skadestånd på motsvarande cirka 183 000 kronor.
– Det här ärendet visar hur snabbt stölden går och hur viktigt det är att skydda sin kod vid köp, titta gärna över axeln så att det inte står någon där som kan se. Och framför allt – var extra uppmärksam om någon aktivt försöker distrahera dig på något sätt, säger Göte Green.

Skydda din identitet

Det finns flera sätt att aktivt skydda sin identitet. I det här exemplet såg troligtvis gärningsmannen när kvinnan slog sin kod vid köpet men det är också viktigt att tänka på att skydda sin fysiska post.
– Först och främst ska du alltid aktivt skydda dina koder till kort och bank-id. Du bör också skydda din post genom att ha en låst brevlåda vid huset och se till så att post som lämnas i brevinkast i dörren inte går att "fiska upp" upp utifrån.

Reser du bort en längre tid är rekommendationen att du eftersänder din post.
– På Skatteverkets webbsida finns också information om hur du kan skydda dig från id-kapning, säger Göte Green.

Identitetsintrång – skydda dig

Till toppen