Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Vårdslös användning av fyrverkerier

Under tisdagskvällen den 30 oktober användes en fyrverkeripjäs på ett farligt sätt i Rissne centrum. Ett flertal personer samt en polispatrull fanns i närheten och en anmälan om framkallande av fara är upprättad.

– Vi har nu fått vår första anmälan där man använt fyrverkerier på ett farligt sätt. Detta brukar oftast inträffa senare på året, det brukar vara ett decemberproblem, säger Joachim Lindell från lokalpolisområde Solna.

I Rissne centrum tändes fyrverkeripjäsen och sparkades sedan omkull för att riktas mot folk istället för uppåt. Unga vuxna sprang efter detta från platsen. Klockan var strax efter 19 på tisdagskvällen.

Polisen uppmanar föräldrar att vara mycket uppmärksamma på om deras ungdomar redan nu köper eller har fyrverkerier. Och påminner samtidigt om den åldersgräns som finns för inköp av fyrverkerier.

– Vi kan tyvärr se att fyrverkerier ofta används på ett farligt och provocerande sätt istället för i ett traditionellt nyårsfirande. Det händer då och då att unga personer ådrar sig ganska allvarliga skador, säger Joachim Lindell. 

Vid ett antal tillfällen har det också hänt att blåljuspersonal får fyrverkerier riktade mot sig. Vid händelsen i Rissne centrum fanns ett flertal personer i området samt en polispatrull.

– Detta är ett mycket dåligt beteende och kan få mycket allvarliga konsekvenser. I fallet i Rissne igår blev ingen skadad och det riktades inte direkt mot någon men en anmälan om framkallande av fara är skriven, säger Joachim Lindell.

Om fyrverkerier riktas mot någon person/personer och träffar kan det bli frågan om brottsrubriceringen grov misshandel. Är det blåljuspersonal det siktas emot kan brottsrubriceringen också bli försök till våld mot tjänsteman eller våld mot tjänsteman.

Till toppen