Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Bussresa ger inblick

I Tyresö ger kommun och polis en guidad tur i tonåringarnas fotspår för att informera föräldrar – och få deras hjälp.

På "Tonårsresan" får föräldrar i Tyresö under en två timmars bussresa se platser i kommunen där ungdomar brukar hänga, besöka en fritidsgård och höra polis och kommun berätta om droger, alkohol och brottslighet. Resan genomförs normalt en gång per termin och i onsdags var det dags igen.

Populära "hängställen"

Medan bussen kör pekar Tomas Olausson på Tyresö fritidsverksamhet ut en rad ställen där ungdomar brukar träffas ostörda. Skolgårdar som är tomma på kvällar och helger är populära, likaså ställen där det finns grillplatser.

 Det kan vara bra att känna till om man behöver leta efter sitt barn, säger han.

Till skillnad mot tidigare drar ungdomarna inte bara runt utan brukar veta var de ska. Det har de ofta gjort upp på sociala medier.

 En hemmafest kan också lättare spåra ur nuförtiden, det sprider sig snabbt om någon har föräldrafritt, säger Tomas Olausson.

Syftet med rundturen är inte att ungdomarna ska övervakas hela tiden, utan att föräldrarna ska få bättre kunskap och kunna finnas till hands om något händer.

 Det ger större trygghet och kan förhindra brott, säger Ola Åkesson, brottsförebyggare på Tyresö kommun.

Han uppmanar föräldrarna att vara med på nattvandringar på helgkvällar.

Alkohol och cannabis

Vid ett friluftsområde kör plötsligt en polisbil med blåljus ikapp. Det är ett förberett scenario och föräldrarna får se hur ungdomar köper sprit av en langare. Sedan pratar kommunpolisen Therese Löthman om cannabis och att ungdomarna behöver förstå konsekvenserna.

 Med en prick i registret kan det till exempel bli svårt att få sommarjobb, och du får inte resa in i USA. Det är mer konkreta argument för dem än att hälsan skadas, säger hon.

Hon berättar att polisen har orossamtal med familjen om en ungdom misstänks ta droger. När föräldrarna i bussen får veta att snittåldern i Tyresö för att prova droger är 14,4 år drar flera efter andan. Den senaste Stockholmsenkäten visar att 9 procent av niorna i Tyresö provat narkotika, och 25 procent av eleverna i tvåan i gymnasiet – ungefär som rikssnittet.

Tomas Olausson påminner föräldrarna om att man inte blir vuxen bara för att man börjar gymnasiet.

 Fortsätt att intressera er. Var jobbiga och fråga barnen om deras kompisar och vad de gör, säger han.

Störande mopeder

Ett annat problem är vårdslös körning med mopeder och mopedbilar. Kommunpolis Therese Löthman ber föräldrarna att prata trafikvett med sina barn.

 Ni kan bli straffskyldiga om ni äger fordonet, säger hon.

Följ polisen i Tyresö på Facebook

Till toppen