Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fullt fokus på trafiksäkerhet

Inom ramen för den nationella trafikinsatsveckan har polisen i Enköping/Håbo de senaste dagarna haft fokus på hastighetskontroller. De närmsta veckorna kommer polisen att rikta trafiksäkerhetsarbetet mot cyklar.

Att få alla trafikanter att respektera hastighetsbegränsningarna och därmed sänka medelhastigheten är ett av de viktigaste målen för att rädda liv på våra vägar. Men även att få cyklister att respektera trafikreglerna är ett viktigt led i arbetet.

Inriktning mot cyklar

De närmsta veckorna kommer därför polisen i Enköping/Håbo att inrikta trafiksäkerhetsarbetet mot cyklar.

– Vi ser att felbeteenden bland cyklister ökar samtidigt som det nationellt kommer uppgifter om att olyckor där cyklar är inblandade ökar, säger Lars Jansson. Därför vill vi i förebyggande syfte informera om vårt arbete och uppmana allmänheten att förse sina cyklar med rätt utrustning samt att göra rätt i trafiken.

Så gör du rätt

Enligt lag måste en cykel ha fungerande ringklocka och bromsar samt reflexer och belysning under mörker. Barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Rekommendationen är dock att alla som cyklar använder hjälm.

– Nu när vi går mot mörkare tider är det extra viktigt med belysning, säger Lars Jansson. Det är även viktigt att komma ihåg att en cykel är ett fordon och att förbudsskyltar gäller både för cyklister och för fordon.

Hastighetskontroller under trafikinsatsveckan

De senaste dagarna har fokus legat på hastighetskontroller. Syftet med kontrollerna har varit att bidra till att sänka medelhastigheten och därigenom minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

– Vi har genomfört kontroller på många olika platser, bland annat vid skolor, säger Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Enköping/Håbo. Vi ser att hastighetskontrollerna bidrar till att öka människors medvetenhet om hur stor påverkan även små hastighetsöverträdelser har för deras egen och medtrafikanternas säkerhet.

Läs mer om att cykla säkert

Till toppen