Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kraftig minskning av bostadsinbrott i sommar, personrån och cykelstölder ökar

Totalt antal anmälda brott vanliga på sommaren. +4

 • Totalt antal anmälda brott vanliga på sommaren.
  Totalt antal anmälda "sommarbrott" i Stockholm och på Gotland juni-augusti. De gulmarkerade är minskningarna från förra året. OBS! Den sammanlagda summan av regionerna stämmer inte med totalen. Det beror bland annat på att brottsplatsen är okänd i vissa anmälningar.
 • PO Stockholm nord
  PO Stockholm nord. De gulmarkerade är minskningarna från 2017.
 • PO Stockholm city.
  PO Stockholm city. De gulmarkerade är minskningarna från 2017.
 • PO Stockholm syd
  PO Stockholm syd. De gulmarkerade är minskningarna från 2017.
 • PO Gotland
  Statistik för PO Gotland. De gulmarkerade är minskningarna från 2017.
Bild /5

Det totala antalet anmälda brott som är vanligt förekommande under sommarmånaderna ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året. Däremot finns det skillnader mellan olika typer av brott beroende på område.

Under perioden juni, juli och augusti 2018 uppgick antalet anmälda brott till 20 447 i Stockholms län. De flesta anmälningarna gäller cykelstölder, narkotikabrott och fickstölder.

De flesta brottskategorier ligger ungefär på samma nivå som i fjol. Bostadsinbrott däremot har minskat med drygt 40 procent jämfört med motsvarande period 2017.

Även stölder av båtmotorer och mopeder har minskat något. Den största ökningen, cirka 21 procent, står personrån för. Anmälningar om cykelstölder och våldtäkt utomhus har också ökat totalt sett.

Cykelstölder i norr, narkotikabrott i söder

I de norra förorterna är anmälningar om cykelstölder flest, strax före narkotikabrott. I södra delarna av Stockholm är däremot narkotikabrotten fler än cykelstölderna. På både norra och södra sidan hamnar anmälningar om våld i offentlig miljö på tredjeplats.

I innerstan ser det ungefär liknande ut. Men här sticker fickstölder ut som det mest anmälda brottet.

På Gotland har anmälningarna om moped- och cykelstölder minskat i likhet med narkotikabrott. Inte en enda båt är anmäld stulen denna sommar.

Till toppen