Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Lyckad medborgarlöftesinsats mot narkotika i Haparanda

Tre personer har häktats misstänkta för narkotikabrott efter en polisinsats i Haparanda förra veckan. Insatsen var en del av de medborgarlöften som polisen och Haparanda kommun gemensamt kommit överens om för 2018.

Polisen har tillsammans med Haparanda kommun lovat att gemensamt arbeta förebyggande mot narkotika för att minska droganvändandet i kommunen. Som en del i detta arbete genomförde polisen under förra veckan en operativ insats riktad mot narkotika. Som resultat av detta sitter tre personer häktade, misstänkta för narkotikabrott och i vissa fall även vapenbrott.

- Detta är den fjärde operativa medborgarlöftesinsatsen mot narkotika i Haparanda i år. Arbetet mot narkotikan är viktigt, både för oss inom polisen, för kommunen och för medborgarna, säger Lars Öberg, chef i lokalpolisområde Östra Norrbotten.

Samarbete med finsk polis

Under insatsen samverkade svensk och finsk polis. Detta möjliggjordes genom Prümrådsbeslutet, en EU-överenskommelse om fördjupat samarbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Finska poliser kan genom detta få polisiära befogenheter att agera i Sverige, under svenskt befäl.

- Detta är ju en relativt ny möjlighet för oss, som ger oss ett bra verktyg för att arbeta gränsöverskridande. Vi har tidigare använt oss av denna möjlighet vid ett par insatser i Haparanda. Nu har vi också kunnat samverka i en medborgarlöftesinsats vilket känns positivt, berättar Lars Öberg.

Läs mer om medborgarlöften

Läs mer om polisens och kommunens medborgarlöften i Haparanda här.

Kontakt för media

För frågor kring arbetet med medborgarlöften samt samverkan med finsk polis: Lars Öberg, chef lokalpolisområde Östra Norrbotten, tel. 010-568 47 88.

När det gäller den pågående förundersökningen gällande narkotikabrott och vapenbrott, kan inga ytterligare detaljer lämnas i nuläget då utredningen är i ett tidigt skede.

 

Till toppen