Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Prisat samarbete för en trygg kommun

Tät kontakt och gemensamma lösningar. Så arbetar polis och kommun i Norrtälje ihop för ökad trygghet.

Varje måndag är det lägesbildsmöte hos kommunens avdelning för trygghetsarbete, kallad Trygg i Norrtälje kommun. På kontoret jobbar ett tiotal personer från olika verksamheter i kommunen samlade på ett ställe. Här träffas kommunens brottsförebyggare, kommunpoliser, räddningstjänst, väktare och fältassistenter för att prata om åtgärder.

 Vi samarbetar nära och har kontakt nästan dagligen, säger kommunpolis Jesper Emilsson till polisen.se.

Ett möte kan handla om allt från trygghetsvandringar, oroligheter och bränder vid en skola, till att väktarna saknar en lokal dit de kan föra påverkade personer.

Vi gör verkligen verkstad och är också ute mycket tillsammans, säger Bo Hammerin, brottsförebyggare på kommunen.

Ett resultat av samarbetet är en tryggare miljö vid den tidigare stökiga busstationen i Norrtälje. Polisen lovade ökad närvaro i sitt medborgarlöfte och kommunen byggde om lokalerna till en mer välkomnande vänthall som blev klar i höst.

En annan värdemätare är skolavslutningen i juni. Förut var det en orolig kväll med berusade ungdomar, uppåt 70 anmälda brott och 14 poliser i tjänst. Sedan något år ordnas istället en familjefest i en park, en tipsrunda och en organiserad tillställning på en krog. Antalet anmälningar har sjunkit till mellan 0 och 7 stycken.

 Självklart har vi också vår beskärda del av våldsbrott och andra brott. Men om vi inte gjorde allt det här tillsammans skulle vi ha det betydligt värre, säger kommunpolis Carola Wiklund.

Mer information

FAKTA Trygg kommun

  • I länsstyrelsens trygghetsmätning 2017 låg Norrtälje på andra plats i Stockholms län efter Vaxholm för upplevd trygghet kvälls- och nattetid.
  • I augusti fick Trygg i Norrtälje kommun utmärkelsen Omfamningen 2018 på en trygghetskonferens i Malmö.
  • Norrtälje utsågs till Årets förebyggande kommun 2017 och 2014 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN)

Följ Polisen i Norrtälje på Facebook

Till toppen