Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Sex års utredningsarbete – nu inleds rättegången mot tidigare Telia-chefer

Efter ett omfattande utredningsarbete med bred kompetens från nationella korruptionsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, Noa, i samverkan med Riksenheten mot korruption, startade idag rättegången mot TeliaSonera AB före detta anställda.

Efter ett omfattande utredningsarbete med bred kompetens från nationella korruptionsgruppen på polisens nationella operativa avdelning, Noa, i samverkan med Riksenheten mot korruption, startade idag rättegången mot TeliaSonera AB (Telia Company AB) och före detta anställda.

– Polisutredningen har krävt uthållighet, och den samlade kompentensen av erfarna poliser, ekonomer och it-forensiker på Noa har varit en förutsättning för att vi tillsammans kunnat driva utredningen på ett framgångsrikt sätt, säger Åsa Elfving, gruppchef på nationella korruptionsgruppen, Noa.

Tre före detta chefer är misstänkta för grova mutbrott i samband med att Telia 2007 etablerade sig på den Uzbekiska mobilmarknaden, och TeliaSonera AB är föremål för förverkande av gjorda brottsvinster. Det handlar om rekordstora belopp för svensk del.

Förundersökningen har bedrivits under ledning av åklagare vid Riksenheten mot korruption. Förundersökningsprotokollet är på drygt 25 000 sidor, och stora mängder e-post och dokument har gåtts igenom. Ett stort antal förhör har också skett på flera platser i världen, rättshjälp har begärts i 14 länder.

– Det internationella samarbetet har haft en central roll i vårt arbete då det har varit nödvändigt med utredningsåtgärder i andra länder, bland annat har ekonomerna på nationella korruptionsgruppen tillsammans med motsvarande kolleger runt om i världen spårat banktransaktioner och affärsrelationer. Flera beräkningar av TeliaSonera AB:s bolagsvinster i Uzbekistan har också gjorts för att förse åklagaren med underlag till yrkandet om förverkande, säger Åsa Elfving.

Rättegången beräknas pågå under 50 förhandlingsdagar och avslutas i december i år.

Till toppen