Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trafikveckan har börjat – målet att sänka hastigheterna

Polisen genomför en nationell trafikinsatsvecka med inriktning på hastighet under vecka 38. Målet är att sänka medelhastigheten för att därigenom minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Hastighetskontrollerna genomförs på många olika platser i hela landet.

– Små hastighetsöverträdelser är vanligast. Det stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6 - 10 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen. Men de är många och har därför stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen.

Sänkt hastighet ett viktigt mål

Att få alla trafikanter att respektera trafikreglerna och därmed sänka medelhastigheten är ett av de viktigaste målen för att rädda liv på våra vägar.

– Hastigheten är en starkt bidragande orsak till skador och därför är det viktigt att få fler förare att följa hastighetsgränserna, säger Hans Yngve Berg, utredare på Transportstyrelsen.

En minskning av medelhastigheten med 1 kilometer i timmen kan rädda 15 liv varje år.

– Om medelhastigheten sänks med 1 - 2 kilometer i timmen märks det knappt för den enskilde men det har stor potential för att rädda liv, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket.

Små överträdelser har stor påverkan

Kontrollerna riktas därför mot både de som kör lite för fort och de som kör mycket för fort.

– Det är viktigt att människor förstår att små överträdelser har stor påverkan och att det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, det handlar om att rädda liv, säger Ursula Edström.

Initiativet till trafikveckan kommer från EU och genomförs i flera medlemsstater samtidigt.

Läs mer om polisens arbete mot trafikbrott på polisen.se 

Till toppen