Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Valet genomfördes under säkra former

De allmänna svenska valen kunde ur polisens perspektiv genomföras under säkra former. Under helgen inträffade ett antal mindre incidenter, men inget som polisen bedömer har påverkat valutgången.

I helgen och under valdagen inträffade ett antal mindre incidenter där polisen ser kopplingar till valet. Det rör sig bland annat om skadegörelse, mindre ordningsstörningar och något fall av olaga hot.

-Polisiärt kan vi konstatera att valet har kunnat genomföras under säkra och trygga former. Det har förekommit några mindre incidenter som polisen har hanterat. Vi bedömer inte att någon av dem har haft någon påverkan på valets utfall, säger Håkan Jarborg-Eriksson, polisens biträdande kommenderingschef i valrörelsen.

Polisen har under valrörelsen organiserat sitt arbete i en nationell särskild händelse, vilket innebär att en särskild organisation har arbetat med valet både nationellt och med motsvarande spegling i de sju polisregionerna. Den särskilda händelsen pågår till dess att en ny regering finns på plats. Årets valrörelse är den första efter polisens omorganisation 2015 då den nya Polismyndigheten bildades.

- Valrörelsen har även inneburit ett test av polisens nya nationella organisation och den har fungerat väl både i polisregionerna och nationellt, säger Håkan Jarborg-Eriksson.

Till toppen