Åtal mot 16 personer för "vishing"-bedrägerier

Polisens arbete i region Öst med de omfattande telefonbedrägerierna mot framför allt äldre personer, har gett resultat. Under ledning av kammaråklagare Helene Gestrin lämnades under torsdagen in tre åtal till Linköpings tingsrätt.

Totalt 16 personer, män och kvinnor från övre tonåren till 30-årsåldern, ska ställas inför rätta för grova bedrägerier och grova penningtvättbrott. De är misstänkta för inblandning i så kallade "vishing"-bedrägerier, där man förmår brottsoffret att logga in på sin bank via bank-id, för att stjäla deras pengar. Flera äldre personer har blivit lurade på sammanlagt cirka 700 000 kronor. I ett av ärenden blev en drygt 80 år gammal man av med drygt 550 000 kronor på ett bräde.

Flera personer sitter fortfarande häktade i Östergötland för liknande brottslighet, och ytterligare åtal är att vänta längre fram under våren eller sommaren.

Stor spridning i det brottsförebyggande arbetet
Utöver utredningsarbetet pågår en hel del brottsförebyggande arbete, på flera håll. Under vecka 12 genomförde polisen en nationell informationskampanj om unga penningmålvakter. Målet var att både unga och deras föräldrar skulle förstå omfattningen och allvaret med denna typ av brottslighet. En del unga är kanske inte medvetna om att de har begått ett brott, eller har inte förstått att en ”tjänst” till en äldre och kriminell bekant kan leda till att man dras in i ännu grövre brottslighet eller råkar ut för hot eller misshandel om man i ett senare skede säger nej till uppdrag.

Allt färre anmälningar
Ett framgångsrikt utredningsarbete, tillsammans med det brottsförebyggande arbetet, har gett god effekt på utvecklingen när det gäller ”vishing”. Under mars sjönk antalet anmälda brott för femte månaden i rad. Brottsvinsterna fortsätter också att minska. Utöver polisens arbete har åtgärder från bankerna och andra aktörer bidragit till den positiva trenden.

Under mars månad registrerades 23 ärenden i region Öst, varav gärningspersoner kom över pengar vid 6 tillfällen, på sammanlagt cirka 330 000 kronor.

Kontakt för media: presstalesperson Björn Öberg, 010-56 656 38.