Sök på polisen.se

Europolsamarbete för att stoppa kriminella som låser datorer

Grafisk bild med hänglås och texten Are you a victim... don't pay samt adress till hemsidanwww.nomoreransom.org

Bild: Polisens nationella it-brottscenter

Europols medlemsländer och flera IT-säkerhetsbolag har börjat samarbeta för att störa kriminella som skickar skadlig kod och låser datorer för företag och enskilda. En gemensam hemsida, som drivs av bland annat av Europol, hjälper de som drabbats.

Flera företag och vissa enskilda personer har blivit utsatta för ”ransomware”, som är en skadlig kod som smittar datorer och servrar genom att låsa filerna. För att låsa upp dem igen måste den utsatte betala en lösensumma (oftast i virituell valuta, bitcoin) för att få tillbaka sina filer.

Polismyndigheten deltar i det gemensamma arbetet, genom Noas nationella it-brottscentrum. De som drabbats kan gå in på sajten www.nomoreransom.org.

– Vi uppmanar de som drabbats att inte betala, då man på det viset finaniserar organiserad brottslighet. I stället bör man gå in på denna hemsida för att få hjälp, säger Jan Olsson, polisens nationella it-brottscenter.

Syftet med att gå in på hemsidan är att där gratis tillhandahålla "nycklar" för att låsa upp de filer som de kriminella låst i datorer och servrar hos företag och enskilda. Flera tusen i har redan fått hjälp, bland annat genom att använda de dekrypteringsprogram som finns på sajten.