Fängelse efter människorov och grov misshandel i Nacka

En ung man i Nacka krävdes på pengar i november 2018. När han vägrade fördes han iväg och blev skjuten i benen. Polisen kunde senare gripa de misstänkta som nu har dömts till flera års fängelse.

Den unge mannen hade nyligen köpt en dyr klocka, vilket en person i området fick reda på och därefter krävde pengar från den unge mannen. När han vägrade sköts han med automatvapen i benen och fördes bort i bil av fyra gärningsmän. Efter ytterligare misshandel ringde han sin förälder som tvingades överlämna värdesaker till uppmötande personer.

- Målsägaren kunde detaljerat berätta om de misstänkta gärningsmännen, vilket väl stämde överens med andra vittnesmål. Teknisk undersökning kunde binda gärningsmännen till brotten, bland annat genom dna. En vän till en av de misstänkta påträffades med det aktuella vapnet i en väska, säger utredaren Eva Nilsson vid Grova brott i polisområde Stockholm Syd.

De klockor som målsägaren blivit av med kunde spåras via serienummer och kunde kopplas till gärningsmännen.

Den som skjutit målsägaren dömdes av Nacka tingsrätt till sju års fängelse. Den som genomförde misshandeln dömdes till sex års fängelse. De övriga två gärningsmännen dömdes till 4,5 år samt 2,5 års fängelse. Samtliga dömdes för grov misshandel, grov utpressning och övergrepp i rättssak. Skytten dömdes även för grovt vapenbrott.