Färre äldre blir lurade – men bedragarna tar till nya metoder

Polisen har de senaste månaderna arbetat intensivt med att få ner antalet telefonbedrägerier, vishing. Bedragarna tar nu till nya metoder för att lura till sig pengar.

Vishing går ut på att målsägarna blir uppringda och lurade att ge ut sina pin- och svarskoder från bankdosan eller logga in på sitt bank-id och därmed släppa in bedragaren på sin internetbank. Bedragarna tömmer sedan alla konton snabbt och effektivt.

– Vi märker att bedragarna vänder sig till allt yngre personer, de kan vara födda på 90-talet. En förklaring till det kan vara att den äldre målgruppen nu stärkt sin förmåga att motstå dessa brott, säger Lotta Mauritszon vid polisens nationella bedrägericenter. Förutom att rikta in sig på yngre personer tar de även till nya tillvägagångssätt, som att utge sig för att vara mäklare. De kontaktar säljare av fastigheter och uppger att de är deras nya mäklare. De har också den senaste tiden utgett sig för att vara poliser och leverantörer av betaltjänster.

– Det är tydligt att bedragarna nu söker efter nya tillvägagångssätt för att kunna lura till sig pengar. Vi fortsätter uppmana personer att vara uppmärksamma och att inte lämna ifrån sig sina koder eller logga in på sitt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Polisen har också en konstruktiv dialog med banker, teleoperatörer och andra myndigheter för att motverka den här typen av brott, säger Lotta Mauritzson.

Fakta

År 2015 anmäldes 186 000 bedrägeribrott, år 2018 var summan 259 000 stycken. Polisen har därför sedan i höstas arbetat intensivt med att få ner antal vishing-fall bland annat genom att sprida information om företeelsen. De fullbordade brotten har sedan dess halverats, från 285 i november 2018 till 108 i februari 2019 och det pekar på ett ännu bättre resultat för mars.

Läs mer

Telefonbedrägerier – skydda dig

Bedrägeri – polisens arbete