Fem unga gripna idag för personrån

Polisen i Stockholm har förstärkt arbetet mot ungdomsrån efter att antalet anmälningar har ökat. Den senaste veckan har sju misstänkta personer gripits i lokalpolisområde Skärholmen.

Målet med insatsen är att lagföra de som begår dessa brott och skapar otrygghet. Det är också viktigt att målsägarna får upprättelse och känner stöd från samhällets sida, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Antalet personrån riktade mot unga människor i Stockholms län har ökat det första kvartalet 2019 jämfört med föregående år. Med anledning av detta arbetar nu flera lokalpolisområden med riktade insatser för att gripa misstänkta och utreda brotten. De misstänkta gärningspersonerna är ofta själva omyndiga.

Sju misstänkta gripna

Lokalpolisområde Skärholmen har den senaste veckan genomfört ett antal husrannsakningar på olika adresser och hämtat in sju omyndiga personer till förhör. Misstankarna gäller i huvudsak rån och misshandel av ungdomar främst i Liljeholmen, Hägersten och Bromma. 

Polis och åklagare ser allvarligt på personrånen och har avsatt en stor resurs för att utreda ärendena på bästa sätt, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på lokalpolisområde Skärholmen.

Polisen fortsätter nu sitt utredningsarbete med att säkra bevisning och hålla förhör med de misstänkta. Eftersom de är under 18 år krävs ett tätt samarbete mellan polis, åklagare och socialtjänst.

Rånar nära kollektivtrafik

Problemet med ungdomsrån är spritt över hela Stockholms län. Ofta är det tre eller fler gärningsmän som ger sig på ensamma unga målsägare vid knutpunkter i lokaltrafiken. Gärningsmännen är ofta maskerade och stjäl allt ifrån telefoner, jackor och klockor till kontanter och mopeder. I vissa fall misshandlar de även målsägaren.

Statistik: Rån mot privatperson under 18 år, utomhus.

Anmälda brott i Stockholms län 2018
Januari: 39
Februari: 43
Mars: 39

Anmälda brott i Stockholms län 2019
Januari: 88
Februari: 60
Mars: 92

Utsatt för brott