Fyra dömda för flera personrån

Fyra gärningsmän rånade under januari i år sammanlagt tio personer i södra Stockholm. En av gärningsmännen döms till två år och fem månaders fängelse och tre av gärningsmännen till skyddstillsyn respektive sluten ungdomsvård.

– Att bli utsatt för rån är något som rubbar människors trygghet. Vi som arbetat med utredningen är självklart nöjda med att de som drabbats fått upprättelse och att gärningsmännen blivit lagförda/dömda. När det sker flera personrån på kort tid så vet vi att många människor känner oro för att själva bli utsatta, vilket gör att människor begränsar sig i sin vardag, säger Bea Carlsson, utredare vid lokalpolisområde Globen.

Det var i januari som totalt tio personer under hot eller knivhot blev rånade av fler än en gärningsman på personliga tillhörigheter så som mobiltelefoner, bankkort, SL-kort, jackor, klockor och kontanter. Rånen skedde i Enskede, Johanneshov och Rönninge.

Tingsrättens dom kom 10 april. De fyra gärningsmännen döms i tingsrätten för olika grad av inblandning i de nio personrånen.

Gärningsman 1 döms för åtta rån till fängelse i två år och fem månader.
Gärningsman 2 döms för nio av rånen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i två år ha dömts ut.

Gärningsman 3 döms för tre av rånen till sluten ungdomsvård 10 månader.
Gärningsman 4 döms för ett av rånen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 240 timmar. Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i ett år ha dömts ut.

Gärningsmännen ska även betala skadestånd till de drabbade.

Till toppen