Man som skändat gravar i Stockholm gripen

Måndagen den 8 april påträffades en man som står åtalad för tre fall av brott mot griftefriden och olaga hot. Han kunde gripas i Stockholm efter att Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder då mannen är dömd till fängelse i sitt hemland.

Den 59-åriga mannen har sedan i slutet av 2017 vid upprepade tillfällen begått brott mot griftefriden på en kyrkogård i Stockholms innerstad. Han har även utsatt personal i kyrkan för olaga hot. Åtal väcktes och ett datum för rättegång fastställdes till 8 mars. Mannen, som är hemlös och inte har någon uppgiven adress i Sverige, dök inte upp och ett nytt rättegångsdatum fastställdes till 5 juni.

Parallellt har polisen drivit en process via Schengensamarbetet för att få en europeisk arresteringsorder utfärdad. Mannen är hemmahörande i Polen och är där efterlyst för att avtjäna ett två-årigt fängelsestraff. En begäran från Sverige skickades till Polen i november 2018 och i fredags utfärdades den. På måndagskvällen kunde mannen gripas av svensk polis.

– Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många och han har tagit väldigt mycket av polisens tid och resurser i anspråk. Han har varit misstänkt för betydligt fler brott än de han nu står åtalad för, men dessvärre har vi fått lägga ned dem på grund av bevisproblem. Den europeiska arresteringsordern var den förutsättning vi behövde för att slutligen kunna gripa och frihetsberöva honom, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city.

Vad händer nu?
Utifrån den europeiska arresteringsordern är mannen anhållen. I normalfallet hade mannen därefter utlämnats till Polen för att avtjäna det straff han är dömd för där. Men då det finns ett pågående ärende här i Sverige, kommer tingsrätten fatta beslut om ifall huvudförhandlingen i det ärendet kan skyndas på och genomföras innan utvisningen verkställs. Åklagare i det pågående ärendet är Ulf Blendow vid City åklagarkammare. 

Läs om polisens arbete med gränsöverskridande brottslighet och internationellt samarbete.