Sök på polisen.se

Tillslag mot falskt bilförmedlingsföretag

Polisen i Stockholm har drivit en stor förundersökning mot falska bilförmedlingsföretag och i mars dömdes sex personer till fängelsestraff. När polisen i april fick uppgift om ett liknande tillvägagångssätt kunde man slå till snabbt.

– Vi fick information från en privatperson som blivit kontaktad av ett bilförmedlingsföretag som ville sälja personens husbil. Husbilen skrevs över på företaget men sedan visade det sig att det var en privatperson som stod som säljare till fordonet och priset var mindre än hälften av vad som var utlovat, säger Martin Fälling som är förundersökningsledare på Bedrägerisektionen i Stockholm.

Tillvägagångssättet som de falska bilförmedlingsföretagen använder sig av är att kontakta privatpersoner som lagt ut sina bilar till försäljning på annonssajter och uppge att de kommer från företag som vill förmedla försäljningen av de aktuella bilarna. Ofta handlar det om fordon som har ett högt värde, som till exempel en husbil eller dyrare personbil. Bedragarna ringer upp ägarna och erbjuder sig att förmedla fordonen. Efter att ägaren har skrivit över fordonet på företaget gör de sig omöjliga att nå och ägarna får inte betalt. 

Tillfälliga hemsidor och lokaler
I mars dömdes sex personer till fängelsestraff efter den typen av bilbedrägerier. Tingsrätten konstaterade att hela verksamheten i bolagen byggts upp för att ge sken av seriös verksamhet med bland annat företagshistorik, nyskapade hemsidor och tillfälliga lokaler som har inretts för att ge sken av en verklig verksamhet. Tingsrättsdomen är överklagad till hovrätten.

– När det gäller vårt senaste tillslag gick vi in och uppgav att vi ville köpa det aktuella fordonet och bestämde möte med den som vi bedömde som målvakt. Efter mötet grep vi den personen och efter spaning kunde vi gripa ytterligare två personer. Vår bedömning är att vårt ingripande även stoppade planerad framtida brottslighet, säger Martin Fälling.

I ärendet är tre personer nu häktade misstänkta för bedrägerier. Enligt Martin Fälling ska man vara vaksam om man blir kontaktad av en person som vill förmedla försäljningen av ens bil efter att man lagt ut den till försäljning på nätet.

– Skriv aldrig över bilen på en annan person eller ett företag som vill förmedla den. Om försäljningserbjudandandet inte rimmar med marknadspriset, så är det antagligen för bra att vara sant. Sist men inte minst, bara för att en förmedlare visar sin legitimation innebär inte det att polisen per automatik kan säkra din förlorade ägodel i en senare förundersökning.