Flera ungdomsrån på väg att klaras upp

Just nu pågår rättegången mot tre unga män som står åtalade misstänkta för en rad personrån begångna mot totalt tio yngre personer. Brotten begicks i juni inom loppet av ett drygt dygn i Stockholms innerstad och i Solna.

Det var i mitten av juni som sex olika personrån med samma tillvägagångssätt begicks mot totalt tio brottsoffer. Fem av brotten skedde inom loppet av 30 timmar.

Hotat med kniv

Det gemensamma för händelserna är att de nu åtalade unga männen ska ha gått fram till yngre killar, de flesta i åldern 13-15 år, och bett dem lämna ifrån sig sina mobiltelefoner. I vissa fall ska de även ha tvingat brottsoffren att föra över pengar, antingen via Swish eller att de misstänkta tilltvingat sig kontokort och på egen hand tagit ut kontanter.

De misstänkta ska ha hotat med kniv och i ett fall har brottsoffret blivit knivhuggen i ryggen i samband med händelsen. Flera har även blivit hotade att inte berätta om det som hänt för polisen.

– Att bli utsatt för rån är något som rubbar människors trygghet och här handlar det dessutom om mycket unga personer som blivit utsatta. Jag hoppas verkligen att vårt polisarbete innebär att de som rånats känner att de får upprättelse, säger Henrik Holmén, utredare på lokalpolisområde Norrmalm.                                                       

Greps 17 juni

Brotten har inträffat i Stockholms innerstad och i Solna både under dag- och nattetid. De misstänkta tros ha varit påverkade av narkotika under brottstillfällena. De greps den 17 juni i Stockholms city efter händelsen då ett av brottsoffren blev knivhuggen i samband med rånet. Utredningen har bedrivits på lokalpolisområde Norrmalm under stora delar av sommaren och huvudförhandlingen genomförs i Stockholms tingsrätt under den här och nästa vecka.

De tre misstänkta står åtalade för följande brott

  • 6 fall av rån
  • 1 fall av utpressning
  • 3 fall av övergrepp i rättssak
  • 3 fall av narkotikabrott

Du som blivit utsatt för ett rån

I filmen ovan får du fyra råd dels om vad du ska tänka på om du ser eller blir utsatt för ett rån, och dels vad du kan göra i förebyggande syfte för att säkra dina ägodelar. Läs mer om vad du kan tänka på och vilken hjälp som finns att få: Rån - utsatt

Till toppen