Polisens medverkan i Pride i Stockholm

Stockholmspolisen har under prideveckan i Stockholm deltagit i ett flertal aktiviteter. Ett fåtal brott har rapporterats.

 Under Prideveckan besöktes polisledningen av fyra poliser från Litauen för att diskutera synen på homofobiska och transfobiska hatbrott. Besöket är en förlängning av svensk polis engagemang i dessa frågor i Litauen.

– Vi medverkade på Baltic Pride i juni och visade hur svenska poliser arbetar med hatbrott och hbtq-frågor, säger Göran Stanton, inspektör på demokrati- och hatbrottsgruppen på polisen i region Stockholm.

Regionpolischef Ulf Johansson stod som värd för besöket.

– Det var ett givande möte. Alla organisationer har sina utmaningar och våra besökare vittnade om att hårt arbete, uthållighet och beslutsamhet har gett resultat. Tryggheten har ökat samtidigt som deras polisinsats i samband med paraden faktiskt minskat.

Polisen deltog i Pride house

Förutom att ha det mobila poliskontoret på plattan och ett ekipage i paraden medverkade flera poliser vid seminarier på Pride house.

I Svenska Institutets regi tog Göran Stanton emot tio journalister från bland annat Ukraina, Kina, USA och Indonesien.

– Jag har berättat hur Gaypolisföreningen på polisen tidigare arbetade och numera hur polisen allmänt arbetar med hbtq-frågor. Det här är ett återkommande samarbete med Svenska institutet och det var trettonde året en informationsträff av detta slag genomfördes.

Även ett brasilianskt tv-team fick hjälp av polisen då de var här för att göra program om hbtq-frågor.

Prideparaden genomfördes utan allvarliga ordningsstörningar

Ett fåtal brott har rapporterats.

  • Skadegörelse – en deltagare idkade skadegörelse på ett motorfordon.
  • Sexuellt ofredande – en person uppger att en okänd person ska ha ofredat en annan person, varken målsägare eller misstänkt är identifierade.
  • Två fall av brott mot ordningslagen – en person tände eld på en rökfackla (bengal), den personen avlägsnades. En person använde en högtalare för att störa ordningen.

Ytterligare en person avlägsnades enligt polislagens §13.