Sök på polisen.se

Liga stal från hotellgäster – får fängelse och utvisas

I somras grep polisen en sydamerikansk liga misstänkta för att vid ett flertal tillfällen ha stulit från frukostätande hotellgäster. Tingsrätten dömde ligans medlemmar till fängelse och utvisning, men frikände kvinnan från åtalet om medhjälp till stöld.

Det var främst turister som under sommarsäsongen 2019 blev bestulna på sina väskor under frukosten på hotell och caféer i Stockholm. Många av stölderna var fångade på övervakningsfilmer vilket förutom det stora beslaget av stöldgods har varit bevisen mot ligan.

Det är bra att vi fick stopp på den här ligans seriebrottslighet, de var mycket brottsaktiva när de befann sig i landet, säger Monica Krüger på gränspolisens utredningssektion som arbetar mot internationella stöldligor.

Däremot hade vi önskat att lagstiftningen varit tuffare mot den kvinna som blev frikänd. Det trots att hon bevisligen har överfört pengar till en i ligan innan resan till Sverige, hyrt ut en del av sin bostad där ligan bodde och hanterade stöldgodset samt hjälpt till med att skicka paket till Sydamerika. Vi menar att hon har främjat deras brottliga verksamhet, men Stockholms tingsrätt ansåg inte att det räckte för att fälla henne till ansvar för medhjälp till grov stöld.

Åklagaren har valt att inte överklaga den frikännande domen mot kvinnan.

Stal från hotellgäster under frukost - flera misstänkta

Domen i Stockholms tingsrätt

  • Stockholms tingsrätt dömde två män och en kvinna för grov stöld och stöld. Påföljden blev fängelse i två år och utvisning med förbud att återvända på tio år.
  • En man blev dömd för stöld och försök till stöld och till fängelse i tre månader och utvisning med förbud att återvända på fem år.

Så skyddar du dig mot ficktjuvar i julhandeln

  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar.
  • Ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du fikar eller äter.
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan.
  • Stäng handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt.
  • Ficktjuvar använder ofta någon form av avledande manöver för att komma åt värdesaker. Var därför extra uppmärksam om någon stöter till dig.

Tipsa polisen 114 14.
Vid pågående brottslighet, ring 112.

Stöld av id-handlingar och kontokort