Färre ungdomsrån i galleria

Ungdomsrånen vid Mall of Scandinavia i Solna har minskat markant under hösten. Fler poliser på strategiska tider och samarbete med köpcentrumet har gett effekt.

Under hösten har polisen i Solna arbetat intensivt med företagarna i Mall of Scandinavia mot ungdomsrånen i området. Insatserna har lett till en tydlig minskning av brotten. Sedan juli har bara ett ungdomsrån anmälts i Arenastaden.

 – Det känns bra att vi lyckats bryta trenden och att ungdomsrånen i området i princip har upphört helt. Fler kan känna sig trygga. Nu är utmaningen att hålla i detta och tyvärr är rånen ett fortsatt problem på andra platser i Solna och i regionen, säger Anders Djurestad, tf lokalpolisområdeschef, till polisen.se.

Ökad bevakning på rätt tider och platser

Under förra hösten och i våras ökade brotten där ungdomsgäng rånade andra ungdomar på värdesaker och kläder i eller utanför köpcentrumet. För att komma åt problemet inleddes en satsning i slutet av sommaren. Polisen kartlade hur, när och var flest rån skedde. Utifrån det anpassades bevakningen.

Köpcentrumet satte in så kallade ungdomsvärdar, väktare som arbetar kontaktskapande med ungdomarna, och fler ordningsvakter på kritiska tider och platser.

Polisen anpassade sin närvaro på samma sätt med både uniformerad och civilklädd personal. Särskilda ungdomspoliser med god lokalkännedom har arbetat med att identifiera och följa upp ungdomar för att förebygga brott. Polisen har också lagt resurser på att utreda tidigare ärenden.

 – Vi har ett ansträngt läge i lokalpolisområdet och måste normalt prioritera våra utsatta områden. Men genom att jobba smart, på rätt tid och rätt plats, har vi ändå fått bra effekt på ungdomsrånen, säger Anders Djurestad, tf lokalpolisområdeschef.

Anmälda personrån (alla åldrar)

Lokalpolisområde Solna
2019, jan-nov: 100
2018, jan-nov: 131
2017, jan-nov: 72
2016, jan-nov: 61
2015, jan-nov: 51

Arenastaden
2018, första halvåret: 16
2018, andra halvåret: 9
2019, första halvåret: 20
2019, andra halvåret: 3