Polisen stoppade spritlangare

En man i 25-årsåldern i Järfälla har dömts för omfattande försäljning av sprit till unga, de flesta 14 till 18 år gamla. Mannen greps på bar gärning förra våren.

Under en insats på Valborg förra året spanade polisen vid mannens trappuppgång och stoppade ungdomar som gick därifrån med sprit i sina ryggsäckar. Lite senare grep polisen mannen när han sålde vodka till några andra ungdomar.

Polisen hittade meddelanden i mannens mobil som visade att spritförsäljningen varit omfattande och hade pågått under lång tid.

Tio ungdomar förhördes som vittnen

Tack vare uppgifterna i mobilen identifierade polisen en rad unga köpare från hela norra Stockholm. Spriten var både smuggelgods och från Systembolaget. För att begränsa utredningen förhördes ungefär tio ungdomar som vittnen.

I november 2018 väcktes åtal. Huvudförhandlingar i tingsrätten dröjde och blev av först i november i år.

– Det kändes som en lång tid för ungdomarna. Men eftersom de inte var misstänkta eller målsägare går det inte lika snabbt som i andra ungdomsärenden, säger utredaren Bo Ericsson.

Dömd till samhällstjänst

Nyligen dömde Attunda tingsrätt mannen för femton fall av olovlig försäljning av alkohol till skyddstillsyn med 200 timmars samhällstjänst. Han döms även för fler brott, bland annat narkotikabrott och rattfylleri.

– Det är ett av flera bidrag till att minska tillgången på sprit till unga, säger utredaren Bo Ericsson till polisen.se.