Så påverkas trafiken vid Nobel tisdagen den 10 december

Tisdagen den 10 december pågår Nobelfestligheterna i Stockholm. Planerar du att röra dig i centrala Stockholm bör du använda dig av kollektivtrafiken och lämna bilen hemma om du vill undvika förseningar.

Förberedelserna för Nobel börjar på förmiddagen den 10 december utanför Konserthuset vid Hötorget. Torget kommer att vara avspärrat för allmänheten och användas för gäster och övriga deltagare som ska resa från Konserthuset till Stadshuset. Av denna anledning är det inte heller någon handel på Hötorget under dagen.

Delar av Kungsgatan, Slöjdgatan, Mäster Samuelsgatan och delar av Sveavägen är på tisdagen helt eller delvis stängda för motortrafik mellan cirka klockan 12 och klockan 19. Norr Mälarstrand vid Stadshuset kommer senare under kvällen att vara avstängd för motortrafik.

En större polisinsats arbetar med att se till att samtliga arrangemang ska kunna genomföras så smidigt som möjligt för allmänhet, trafikanter och deltagare i Nobelfestligheterna.

Lämna bilen hemma – ta tunnelbanan
Det finns stor risk för köer och polisen uppmanar därför resande att i möjligaste mån undvika att ta bilen och i stället använda tunnelbana i innerstaden.

Förutom begränsningar i fordonstrafiken så påverkas i viss mån även kollektivtrafiken. All busstrafik ställs in på Kungsgatan, mellan Sveavägen och Vasagatan mellan klockan 12.30 och 19.30. Även busstrafiken på Sveavägen och Hantverkargatan är inställd från klockan 15.30 och resten av dagen. Busstationen vid Stadshuset på Hantverkargatan tas bort under hela dagen. För aktuell information om kollektivtrafiken, besök SL:s webbplats.

Kameraövervakning i brottsförebyggande syfte
Vissa delar av centrala Stockholm övervakas av kameror i syfte att förebygga och förhindra brott. Kamerabevakningen kommer bland annat att bedrivas genom användning av kameror monterade på så kallade UAS, polisens obemannade flygsystem.

Transportstyrelsen har beslutat om ett tillfälligt flygförbud över centrala Stockholm under Nobeldagen den 10 december. För mer information om flygförbudet besök Transportstyrelsens webbplats.

För mer information: 
SL
Trafiken.nu
Transportstyrelsen

Läs också:
UAS - nytt verktyg för att bekämpa brott från luften