Påstådd dammsugarkontrollant gripen - misstänks lurat äldre

En man utgav sig för att vara en dammsugarkontrollant och misstänks ha lurat av äldre människor deras kontokort. Söndagen den 17 februari greps mannen som är misstänkt för bedrägerier mot minst nio personer.

I två månader har mannen lyckats lura äldre i Stockholms södra län på pengar. Tillvägagångsättet har bland annat varit att han påstått sig arbeta för en känd dammsugartillverkare och att det fanns risk att dessa dammsugare kunde börja brinna. Därför behövde han komma hem till de uppringda och kontrollera samt åtgärda felet. När målsägande sedan skulle betala hade den misstänkte tagit upp en kortläsare som inte fungerade. Därefter tog han i stället med sig kontokortet med koden till en kortläsare som han sade att han hade i sin bil, för att sedan lämna platsen.

Fler kan vara drabbade

Genom ett gediget utredningsarbete kunde mannen lokaliseras och greps i går på söndagen.

- Polismyndigheten ser väldigt allvarligt på ärenden av denna karaktär. Det är väldigt angeläget för oss att hindra någon som vi bedömer som en högt brottsaktiv person. Detta särskilt då det drabbar äldre personer i hemmet som ska vara en trygg miljö, säger Mats Selerud, inspektör vid Globens lokalpolisområde.

I nuläget finns det nio målsägare där brottsrubriceringarna är egenmäktigt förfarande samt bedrägeri. Utredningen pågår och det finns misstankar om att antalet drabbade är väsentligt fler.