Tidiga konsekvenser för unga personrånare i Täby

Lördagen den 9 februari rånades en 14-åring på sin jacka och keps av ett ungdomsgäng vid Tibble station i Täby. Några dagar senare kunde fyra unga gärningspersoner gripas.

– Ungdomar som begår dessa typer av kränkande brott förstår ofta inte allvaret i vad de gör. Det är därför extra viktigt att vi agerar snabbt för att ge dem en direkt konsekvens på deras agerande. Man ska inte tro att man kan göra vad som helst utan att det leder till konsekvenser, säger Boxiao Pan, ungdomsutredare vid polisen i Täby.

Ärendet handläggs av polisens ungdomsgrupp i Täby som i ett tidigt skede jobbade intensivt med utredningen.

På tisdagskvällen hade arbetet lett till att fyra unga personer kunde anses som skäligen misstänkta för rånet och det mobiliserades personal för att göra ytterligare utredningsåtgärder.

På onsdagskvällen togs beslut av åklagaren att anhålla de fyra misstänkta ungdomarna i sin frånvaro och på torsdagsmorgonen genomförde ett flertal poliser husrannsakningar på fyra olika platser och frihetsberövade de fyra misstänkta gärningspersonerna.

Genom ett nära samarbete med socialtjänsten omhändertogs två av dessa ungdomar omedelbart enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Utredningen fortsätter nu och är prioriterad i lokalpolisområde Täby.

Till toppen