Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Ficktjuvar i tunnelbanan döms till fängelse och utvisning

Fängelse i två år och tre månader samt tio års utvisning. Det blev påföljden för en 30-årig man och en 27-årig kvinna som dömts för systematiska stölder i tunnelbanan.

Mannen och kvinnan dömdes igår av hovrätten för nio fall av grov stöld. Tillsammans och i samförstånd har de under 2018 stulit bland annat mobiler och plånböcker från resenärer på flera håll i tunnelbanan.

I tingsrätten dömdes de båda till ett och ett halv års fängelse och fem års utvisning och de friades för fyra av de nio stölderna. Men domen överklagades och i hovrätten dömdes de för samtliga nio stölder. Åklagaren har gjort gällande att det var uppenbart att mannen och kvinnan befann sig i t-banan i annat syfte än att transportera sig.

Polisen har jobbat hårt för att påvisa systematiken och tillvägagångssättet vid fickstölderna, snarare än själva tillgreppet, då dessa sällan syns på övervakningsfilmerna i tunnelbanan.

– En framgångsfaktor har varit att vi kunnat knyta dem till så många tillfällen. Man måste vara uthållig. Denna dom visar att det inte alltid behöver vara "handen i fickan" för att man ska kunna lagföra tjuvarna, säger Monica Krüger, på gränspolisens utredningssektion som jobbar mot internationella stöldligor.


Fakta:
Så skyddar du dig mot ficktjuvar

  • Ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Häng inte din jacka eller väska på stolen och lägg inga värdeföremål på bordet när du fikar eller äter.
  • Ha plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan.
  • Stäng handväskan och bär den så att du har dina värdesaker under uppsikt.
  • Ficktjuvar använder ofta någon form av avledande manöver för att komma åt värdesaker. Var därför extra uppmärksam om någon stöter till dig.
  • Skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar.

Vid pågående brottslighet, ring 112.

Till toppen