Fler kameror ska hjälpa polisen lösa brott

Under våren utökar polisen i region Stockholm sin kamerabevakning. Ungefär 60 nya fasta kameror sätts upp i Södertälje och Botkyrka.

Bevakningskamerorna kommer att placeras vid knytpunkter där många människor rör sig och på brottsutsatta platser. Först ut är Södertälje där omkring 30 kameror ska sättas upp under våren och därefter ungefär lika många i Botkyrka.

 Kamerorna bidrar med viktig bevisning i våra utredningar och hjälper oss att lösa brott, särskilt i utsatta områden där viljan att vittna är låg, säger Stefan Singman, projektledare för kameraprojektet i polisregion Stockholm.

 De bidrar också till ökad trygghet för medborgarna och en bättre arbetsmiljö för poliserna, säger han.

500 platser intressanta för kameror

Polisen har sedan tidigare ett sjuttiotal fasta bevakningskameror i Stockholms innerstad och Järvaområdet. Både regionalt och nationellt pågår ett projekt för att förstärka polisens kamerabevakning. I Stockholm har lokalpolisområdena listat ungefär 500 platser i hela regionen i behov av bevakningskameror de närmaste åren.

Kameror kan följa händelser live

Sedan augusti kan polisen använda tillfälliga övervakningskameror i 90 dagar utan att begära tillstånd. I Stockholm har det bland annat använts för bevakning i realtid under valrörelsen, festivaler och toppmöten.

 En kameraoperatör får en bra överblick och kan stötta poliserna på gatan samtidigt som befälen får ett bättre beslutsunderlag, till exempel hur mycket resurser som behövs, säger Stefan Singman.

Fler kroppskameror under året

Antalet kroppskameror på poliser ska också bli fler och fördelas i regionen under året. Hittills har 250 poliser i Botkyrka, Södertälje och Järva fått kameror i projektet.

För att hantera det ökade bildmaterialet planerar polisen i region Stockholm att anställa fler civilanställda och starta en ny kamerabevakningscentral.

Fakta Polisens kameror

  • I nuläget har polisen i region Stockholm fasta bevakningskameror i Kungsträdgården, Sergels torg, Stureplan, Medborgarplatsen, Rinkeby, Husby och Tensta.
  • Kamerorna spelar in och lagrar filmerna i en videoplattform. Utredare kan begära ut material i en förundersökning. Filmerna lagras i 60 dagar.
  • Vid särskilda händelser kan operatörer följa vad som händer i realtid.
  • Polisen får själv besluta om att sätta upp tillfälliga kameror i 90 dagar. Fasta kameror kräver tillstånd från Datainspektionen.