Polisen delar ut pris till ”Årets medborgare”

Polisen har det yttersta ansvaret att bekämpa brott, men vi uppskattar allmänhetens hjälp i det arbetet. Som en del i det kommer Polismyndigheten att dela ut en utmärkelse till ”Årets medborgare” i samarbete med satsningen Svenska Hjältar.

– Polisen verkar för ett tryggare och säkrare Sverige. Samarbetet ger oss möjlighet att lyfta fram medborgare som på olika sätt bidrar till det arbetet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Senare i år kommer en ny utmärkelse, ”Årets medborgare”, att delas ut under Svenska Hjältar-galan, som arrangeras av Aftonbladet. Till polisens hjältekategori kan vem som helst nominera en person som har gjort skillnad och visat prov på mod, medkänsla och civilkurage. Det kan till exempel vara en person som gjort något alldeles extra för att rädda liv, förebygga eller förhindra brott eller på annat sätt agera för att hjälpa andra. 

– Polisen har det yttersta uppdraget att bekämpa brott. Som privatperson ska man alltid vara försiktig, men vi uppskattar allmänhetens hjälp och ett sätt att visa det är att dela ut en utmärkelse till årets medborgare. Om fler hjälper till när det behövs bidrar det till ett tryggare, säkrare och mer medmänskligt samhälle, säger Anders Thornberg.

Att dela ut utmärkelser är en gammal tradition i svensk statsförvaltning och i det svenska polisväsendet. Polismyndigheten delar i dag ut egna medaljer både till medarbetare och till medborgare för att visa uppskattning för goda insatser som är utöver det vanliga. Stockholmspolisen var också delaktig i att Svenska Hjältar startade 2007 och medverkade bland annat i juryn.

Tipsa och nominera ”Årets medborgare” på Aftonbladets webbplats