Flest klockrån begås i Citykärnan

I helgen begicks flera klockrån i centrala Stockholm, bland annat ett då en man rånades vid Brunkebergsgatan. Polisen ser en ökning av denna typ av brott och har därför fattat beslut om en särskild insats.

Polisen i Stockholm City har det senaste året utrett flertalet grova rån där personer, ofta med våld eller under vapenhot, rånats på exklusiva klockor. En koncentration av rånen har skett på Östermalm och vid flera tillfällen inne i trappuppgången där brottsoffret bor. I syfte att gripa de gärningsmän som begår denna typ av rån och få dem dömda för gärningen, samt förhindra framtida klockrån, har Citypolisen fattat beslut om en särskild insats.

– Vi ser en tydlig ökning av denna typ av brott. Rånen är svåra att förhindra och utreda då en del av dem förefaller vara relativt välplanerade. Vi behöver allmänhetens hjälp med att få reda på vilka som ligger bakom de olika rånen, säger utredningsledare Daniel Horner på lokalpolisområde Norrmalm.

Två män häktade misstänkta för rån i juni

Sedan 21 juni sitter två personer häktade för grova rån där exklusiva klockor tillgripits. De båda männen är misstänkta för att ha genomfört flera grova rån mot manliga brottsoffer som gått in i sina trappuppgångar. Polisutredningen pågår och utredarna arbetar med att knyta männen till ytterligare händelser.

1,5 års fängelse för klockrån utfört i januari

Den 5 april dömdes en man till ett och ett halvt års fängelse för rån och övergrepp i rättssak, domen är överklagad. Gärningarna bestod i att mannen vid två olika tillfällen kontaktat personer och utgett sig för att komma från ett transportföretag med ett paket att leverera. Vid det ena tillfället rånade han personen på dennes klocka, vid det andra avbröts rånet efter konfrontation i porten. 

Fakta: klockrån i City

  • Fram till 15 juli i år har 136 klockrån skett i region Stockholm, varav 64 fullbordade rån samt tre försök i Stockholm City. Under hela 2018 begicks totalt 79 klockrån i City.
  • Polisen ser en kraftig ökning av rån och stölder där exklusiva klockor tillgrips.

Så skyddar du dig

  • Var försiktig med att exponera dyra klockor i exempelvis social media, i offentlig miljö eller på andra ställen där de kan uppmärksammas.
  • Var uppmärksam när du ska gå in i din port. Släpp inte in obehöriga.
  • Se till att porten går igen efter dig.
  • Till den som är hemma - om ni hör ljud i trapphuset, kontrollera försiktigt vad det kan vara. Vid misstanke om brott, ring 112!
  • Om du utsätts för brott - ring 112 direkt. Försök se vart gärningsmannen tog vägen.