Man på vattenskoter gripen

En förundersökning är inledd mot en man som misstänks för drograttfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Mannen framförde en vattenskoter vid Hornsbergsstrand och utsatte andra båtar och badande för fara. Han greps av polis då han försökte fly upp på land.

Norrmalmspolisen har varje sommar särskild tillsyn i området för att kontrollera ordningsläget och trafiken på land, bland annat efter klagomål från boende. Under lördagen tillkallades även Sjöpolisen med anledning av att vattenskotrar och båtar körde vårdslöst till sjöss.

Sjöpolisen vid polisens operativa enhet i region Stockholm har under sommaren särskild tillsyn i Mälaren och samverkar med Kustbevakningen för att förebygga och ingripa mot brott på sjön, bland annat sjöfylleri, fartöverträdelser och vårdslöshet i sjötrafiken.

Föraren flydde upp på land

Patrullbåten fick snabbt syn på en man på vattenskoter som utsatte badande och båtar för fara. Mannen försökte fly undan polisens ribb-båt genom att köra in till en brygga och springande ta sig därifrån, varpå han jagades ikapp och infångades. Mannen är misstänkt för drograttfylleri i sjötrafik samt vårdslöshet i sjötrafik.

Fakta: Polisens samverkansarbete vid Hornsberg

Stockholms stads införande av sommargågata på Hornsbergs strand har de senaste tre åren medfört en bättre trafiksituation.

I samverkan med Stockholms hamnar har så kallade länsor (avgränsningar i vattnet) lagts ut för att begränsa möjligheten för vattenskoterförare att köra nära badande.

Trafikdämpande hinder har byggts på under åren. Dessutom har en ökning av förbud för fordonstrafik skett.

Norrmalmspolisen bedriver ökad tillsyn vid badväder och samverkar med Sjöpolisen och Kustbevakningen. Polisen har två vattenskotrar som kan användas i detta område.