Polisens arbete efter skjutningarna i norra Stockholm

Söndag den 30 juni inträffade tre skjutningar på olika håll i norra och västra Stockholms län. Det var i Sollentuna, Kallhäll och Blackeberg. Ingen är ännu frihetsberövad men ett omfattande utrednings- och trygghetsarbete pågår.

– Söndagen den 30 juni hände en rad grova våldsbrott i norra och västra Stockholm. Vi har kraftsamlat med personal från hela regionen och det pågår ett omfattande arbete för att komma framåt i utredningarna men också för att öka tryggheten i de områden där våldsbrotten har skett, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionspolischef i Stockholm.

Strax efter klockan 18 söndag den 30 juni blev två män skjutna i Sollentuna. En av dem avled av sina skador och den andre skadades allvarligt. Händelsen utreds som mord samt mordförsök.

Klockan 19.30 samma kväll skadades en man allvarligt efter att ha blivit skjuten i benet i Kallhäll i Järfälla kommun. Händelsen utreds som grov misshandel.

Slutligen klockan 22.45, samma kväll, blev ytterligare en man i Blackeberg skjuten och avled av sina skador. Denna händelse utreds som mord.

Över 200 förhör efter skjutning i Sollentuna
Polisen utreder skjutningarna som separata händelser som skett nära i tid och rum och ingen är fredagen den 12 juli frihetsberövad i de tre ärendena.

Polisen har arbetat intensivt de senaste två veckorna och flera utredningsåtgärder har vidtagits.

Tekniska undersökningar har gjorts och polisen har jobbat med informationsinhämtning på flera sätt, bland annat genom förhör och dörrknackning i de tre områdena.

I nuläget har till exempel över 200 förhör hållits efter mordet och mordförsöket i Sollentuna.

Arbetet för att öka tryggheten
I Sollentuna har en insats för ökad trygghet satts in med resurs från hela regionen. Det handlar om poliser både till fots och i bil som i ökad utsträckning finns i området. Målet är att både samla information och att öka tryggheten och insatsen kommer att pågå en tid framöver. Kameror har också satts upp på Malmvägen, anledningen är såväl brottsförebyggande som att de kan vara till hjälp vid utredningar.

I både Blackeberg och Kallhäll har polis i ökad utsträckning varit på plats sedan skjutningarna inträffade. I Blackeberg har bland annat MC-poliser arbetat ute för att öka synligheten av polis i området.

 – Polisen har satt in extra resurser och arbetar intensivt för att bryta våldskurvan och arbeta för lagföring av gärningspersonerna i de tre ärendena. Det handlar om både personal som jobbar i utredningarna och personal som jobbar ute i områdena för att öka tryggheten. Det arbetet fortsätter, säger Pia Sjunnegård Dahlbom.

Tipsa polisen
Baserat på erfarenhet finns en förhöjd risk för nya grova våldsbrott i anslutning till begångna brott. Polisen är därför angelägen om att få information som kan bidra i den brottsförebyggande verksamheten och därmed förhindra ytterligare våldsbrott.

Den som har information om någon av händelserna som man inte ännu lämnat till polisen uppmanas ringa 11414 eller kontakta oss via Kontaktformulär region Stockholm.