Åtal väckt mot man som hade vapenverkstad i Sundbyberg

 • två pistoler i en ugn
  Vapen hittades bland annat i ugnen. Bild: Polismyndigheten
 • Stökigt kök
  Köket i lägenheten där vapnen hittades. Bild: Polismyndigheten
 • Pistol på handduk
  Ett av de vapen med ammunition som hittades. Bild: Polismyndigheten
 • Borr på stol
  I lägenheten hittades förutom vapen en mängd verktyg. Bild: Polismyndigheten
 • Skotthål i klädkammardörr
  Skotthål påträffades i en klädkammardörr. Bild: Polismyndigheten
1/5

I december 2018 slog polisen till mot en vapenverkstad i en lägenhet i Rissne i Sundbyberg. Där hittades flera vapen samt utrustning för att modifiera och framställa skarpa vapen. Nu åtalas en 30-årig man i ärendet.

Åtalet gäller synnerligen grovt vapenbrott, grovt smugglingsbrott av vapen samt narkotikabrott och väcktes den 17 juni av Västerorts åklagarkammare.

– Rissne är ett så kallat riskområde där Polisen har lagt en stor resurs och insatsen är en del i arbetet mot grov kriminalitet och för att få bort både vapen och narkotika samt förhindra ytterligare skjutvapenvåld, säger Oscar Magnusson som varit utredningsledare för ärendet och har ingått i polisen i Stockholm nords Team2022 som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten.

I lägenheten i Rissne hittades tre funktionsdugliga vapen och fyra vapen som kunde sättas ihop till funktionsdugliga vapen. Det fanns också vapendelar i flera av lägenhetens rum.

– Vi hittade till och med två kolvar till vapen i ungen. De var nylackerade. Mannen har troligen tillverkat vapen under en längre tid. De har köpts utomlands och byggts om för att säljas vidare till personer med kriminella kopplingar, säger Oscar Magnusson.

I bostaden fanns också flera borrmaskiner, luftkompressor och flera skruvstäd. Det hittades också ett vapen med en borr i pipan på vapnet.

En omfattande utredning

I och med tillslaget i lägenheten startade en stor utredning för titta på hur länge mannens verksamhet pågått.

– Vi misstänkte att han har köpt vapen utomlands och fått dem fraktade till Sverige och kunde se på hans bankkonton att han köpt 57 gas- och signalpistoler från Frankrike, säger Oscar Magnusson.

De pluggade gas- och signalpistoler mannen köpt har han sedan borrat upp och med största sannolikhet försökt sälja.

– De här vapnen är livsfarliga. Vapen som från början inte är funktionsdugliga som riktiga vapen och när man borrar upp en pipa på det här sättet kanske man inte träffar där man siktar. Det bli på det sättet en större fara för tredje man, säger Oscar Magnusson.