Just nu har polisens teleoperatör tekniska problem. Det betyder att väntetiden kan bli längre för den som ringer 112. Problemet kan också påverka framkomligheten till 114 14.

Bedrägeriförsök, åldringsbrott

Vid flera tillfällen den senaste tiden, nu senast i Nordmaling och Lycksele, har en man utgett sig för att samla in pengar till välgörande ändamål. Någon organisation har inte kunnat namnges, varför polisen misstänker bedrägeri.

Personen i de här fallen är en välklädd man i 50–års åldern som säljer blombuketter och söker ofta upp äldre personer samt utger sig för att samla in pengar till behövande barn.

Skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.