Anlagda markbränder i region Stockholm

Flera markbränder i Stockholms län till följd av brinnande aspludd har den senaste veckan varit anlagda. Polisen uppmanar till försiktighet i det torra vädret.

Den senaste veckan har det kommit in ett stort antal larm om markbränder i Stockholms län, till såväl räddningstjänst som polisen. Det är inte enbart det vanliga scenariot med torrt och varmt väder som orsakat alla bränder. Flera av bränderna har varit anlagda. Vid ett flertal tillfällen har ungdomar tänt eld på det så kallade aspludd som täcker stora delar av marken just nu. De har filmat bränderna och därefter publicerat dem i sociala medier.

Polisen lägger ner mycket resurser på dessa anmälningar och har i dagsläget gripit flera ungdomar. Det finns även bra signalement på förövare som kan leda till att fler grips.

Det är viktigt att förstå konsekvensen av att tända eld på luddet, och hur lätt eld kan sprida sig, särskilt med tanke på att det är torrt i markerna. Det är positivt om vuxna kan prata med barn och ungdomar om detta för att förhindra onödiga bränder. Dessa anlagda bränder tar resurser från Polismyndighetens viktigaste uppgift - att skapa trygghet i samhället och förbygga brott.