Polisen säkrade demonstrationsrätten under första maj

Polisen arbetade över hela landet under gårdagen för att säkra demonstrationsrätten. Överlag gick det lugnt till, men i Kungälv uppstod våldsamheter vilket innebar att ett par poliser skadades.

Polisen har till uppgift att skydda yttrandefriheten och upprätthålla ordning och säkerhet, ett flertal demonstrationstillstånd hade beviljats över landet, och på det flesta platser har demonstrationer kunnat genomföras på ett tryckt och säkert sätt under första maj.

I Kungälv genomfördes en tillståndgiven demonstration som möttes av motdemonstranter och det uppstod våldsamheter. Det kastades bangers, flaskor och till viss del stenar. Flera personer blev omhändertagna och ett par poliser skadades. De omhändertagna är misstänkta för bland annat hets mot folkgrupp, våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

– Jag är stolt över våra poliser som arbetat med att lösa vårt svåra uppdrag, samtidigt blir jag upprörd när medarbetare blir skadade, det är oacceptabelt att angripa de som är satta att skydda demokratin, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Ett av polisens uppdrag är att se till att alla människor, oavsett åsikt, ges möjlighet att utöva sina grundlagsskyddade fri- och rättigheter att demonstrera. Detta oavsett om demonstrationen betraktas som en allmän sammankomst eller inte, och oavsett om den är tillståndsgiven eller inte.

Årets valborgsfirande kvällen innan, som också kräver stora polisiära insatser, var relativt lugnt.