Polisflyget ökar möjligheterna att gripa misstänkta gärningsmän

Polishelikopterns möjligheter att patrullera i luften höjer polisens förmåga att gripa personer misstänkta för brott. Med hjälp av polisflyget greps exempelvis nyligen två inbrottstjuvar och en person misstänkt för försök till rån.

Polisflyget i region Syd har vid två situationer nyligen varit avgörande för att misstänkta gärningsman kunnat gripas.

Den ena händelsen gällde ett villainbrott. När larmet om inbrott kom befann sig helikoptern i luften ett par mil därifrån, och påbörjade flygning mot platsen. En hundpatrull som fanns ett par kilometer bort åkte också dit. När hundpatrullen kommer till villan springer de två gärningsmännen därifrån och hoppar in i en bil, helikoptern påbörjar samtidigt efterföljande från luften.

Helikoptern har bra överblick och kan ge positioner till patruller på marken, till slut stannar gärningsmännen självmant och kan gripas.

– Om helikoptern inte varit på plats initialt hade de misstänkta säkerligen kommit undan. Dessutom medförde våra givanden av positioner att övriga patruller hann komma i fatt och gripa dem, säger Jonas Andersson, baseringschef Polisflyget i Malmö.

Hittade misstänkt med hjälp av värmekamera 

Gällande den andra händelsen så hade ett antal gärningsmän försökt tränga sig in i en bostad i Eslöv genom att spraya målsäganden i ansiktet med pepparspray.

När helikoptern anlänt till Eslöv letade de i området efter personer som kunde stämma in på signalementet, och samtidigt som radiobilen tappar den misstänkte gärningsmannen, så kan helikoptern följa och observera vart han tar vägen, bland annat med hjälp av värmekamera.  

– Vi leder in motorcykelpolis och radiobilar, och gärningsmannen springer fram när han förstår att han är upptäckt, han övermannas av kollegor på marken. Utan vår medverkan hade gärningsmannen sannorlikt lyckats gömma sig och undkomma lagföring, säger Jonas Andersson.