Sök på polisen.se

Sex års fängelse för åldringsbrott

En man har dömts till omfattande fängelsestraff för bland annat flera rån, olaga tvång och flertalet bedrägerier. I många fall var de äldre drabbade över 90 år och utsattes för våld i samband med rånen.

Gärningsmannen har varit i olika centrumgallerior och sett hur de olika målsägande tagit ut pengar och han har sedan följt efter dem till deras hemadresser. Där har han på olika sätt tilltvingat sig bankomatkort och koder, antingen med våld eller genom att lura dem med förevändningen om att han varit hantverkare.

- I början av november 2018 begicks två åldringsrån i Norra Botkyrka, båda brottsoffren var äldre kvinnor som utsattes för våld och rånades i samband med brottet av en ensam gärningsman, säger Michel Lancha, polisinspektör i Botkyrka lokalpolisområde.

Polisen inledde ett spaningsarbete och kunde snabbt konstatera att det var samma gärningsman. Det visade sig också att mannen var dömd för liknande rån och misstänkt för flera brott med liknande tillvägagångssätt i Stockholms län.

- Ett omfattande arbete ledde till att sammanlagt 13 åldringsbrott på olika platser i och kring Stockholm samt Dalarna kunde knytas till den misstänkte. Mannen anhölls i sin frånvaro och greps kort därefter, säger Michel Lancha.

Alla 13 ärenden gick till åtal och den 24 maj dömdes gärningsmannen till 6 års fängelse. I domen konstateras att gärningsmannen identifierat och sökt upp en särskild grupp brottsoffer: äldre kvinnor som bott ensamma. Brotten har utförts med förslagenhet och gärningsmannen har utnyttjat målsägandenas skyddslösa ställning. Av den anledningen har brotten ett högt straffvärde.