Sök på polisen.se

Trafiknykterhetens dag

Den 14 maj, trafiknykterhetens dag, fokuserar polisen extra mycket på nykterhetskontroller.

Varje år omkommer många människor i trafiken och ett stort antal dödsolyckor beror på berusade eller påverkade bilförare. Risken för en allvarlig trafikolycka mångfaldigas när alkohol eller droger är inblandade.

Polisen arbetar aktivt med nykterhetskontroller i trafiken för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Nykterhetskontrollerna genomförs med hjälp av utandningsprov när det gäller alkohol. Misstänkta drograttfyllerister tas in för urin- och blodprov.

Myndigheter samverkar

För att minska rattfylleri samarbetar polisen med ett flertal myndigheter enligt arbetsmetoden SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Tanken är att berusade förare som upptäcks ska få erbjudande om ett samtal med vården inom 24 timmar, för att bryta ett eventuellt pågående missbruk och bli en nykter fordonsförare.

Känner du någon som har ett pågående risk- eller missbruk? På Vårdguiden 1177 kan man hitta hjälp för att komma i kontakt med rätt vårdinstans.

Vill du tipsa polisen om någon som kör eller väntas köra berusad eller narkotikapåverkad, ring 114 14.

I en akut situation ring 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.