Sök på polisen.se

Bedragare hyrde ut falsk lägenhet – fick fängelse

En man i Stockholm lurade 14 personer att betala förskott på lägenheter som de aldrig fick hyra. Han lånade också ut sitt konto för penningtvätt. Nu har han dömts till fängelse.

En 26-årig man har dömts av Stockholms tingsrätt till fängelse i 1 år och 2 månader för bedrägeri, penningtvätt och narkotikabrott.

Mannen har vid 13 tillfällen under 2017 och 2018 lurat 14 målsägare att betala förskottshyror på uppåt 20 000 kronor för tre olika lägenheter i Stockholmsområdet. Han lade ut en annons på Facebook och de flesta som svarade var nyanlända i Sverige.

Hyrde själv i andra hand

Mannen visade lägenheterna men efter betalning har personerna inte fått tillgång till boendet. Några av dem fick falska nycklar. Lägenheterna som mannen visade hade han självt hyrt i andra hand, den ena bara under några dagar genom en lägenhetsförmedling för privatpersoner.

I några fall lurade mannen målsägarna att de skulle få förstahandskontrakt om de betalade en större summa. Han stämde träff med dem på ett kontor som han hyrt tillfälligt och påstod tillhörde ett bostadsbolag. Totalt har mannen lurat till sig ungefär 400 000 kronor, som han döms att betala tillbaka till de drabbade.

 Vi råder allmänheten att inte betala i förskott till privatpersoner, men om man gör det alltid betala elektroniskt antingen via banköverföring eller swish, så att överföringen kan spåras. Det hindrar inte brott, men ökar möjligheten att utreda och underlättar vid ersättningskrav, säger utredare Dennis Eleby.

Lånade ut sitt konto

Mannen döms även för fem fall av penningtvättsbrott efter att enligt egen utsago ha låtit en vän använda hans bankkonto för att ta emot swish-betalningar. Anledningen ska ha varit att vännens konto krånglade. Fem personer satte in pengar på kontot som betalning för samma begagnade bil men fick inte kontakt med säljaren efteråt.

Efteråt säger mannen att han hjälpte sin vän att ta ut pengarna i bankomat. Tingsrätten skriver att mannen gjort sig skyldig till brott efter som han upplät sitt konto utan att fråga närmare eller kontrollera att pengarna inte kom från brottslig verksamhet.

 Det som sker på ditt konto är ditt ansvar och du blir återbetalningsskyldig på hela beloppet. Även om pengar bara åker in och ut är det olagligt, för du hjälper gärningspersonen att täcka sina spår och förhindrar att drabbade får tillbaka sina pengar, säger utredare Dennis Eleby.