Brott mot utlänningslagen hos företag i nordvästra Stockholm

Polisen har i samverkan med andra myndigheter gjort en tillsyn av elva företag i nordvästra Stockholm. Resultatet blev bland annat brott mot utlänningslagen, misstänkt föreberedelse till grov människosmuggling, vapenbrott samt ett antal narkotikabrott.

Torsdag den 14 mars genomfördes en insats i nordvästra Stockholm med kontroller av elva olika företag. Det handlade om bilverkstäder såväl som mindre butiker.

Det är den sjätte större insatsen hittills i år inom myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet i region Stockholm.

– Vi har gjort insatser där vi sett att det finns stora brister med illegal arbetskraft och kontanthantering. Det handlar om en svart ekonomi och vi ser även kopplingar till organiserad brottslighet på flera av de objekt vi varit på, säger Erik Ahnlund, insatsledare i lokalpolisområde Rinkeby.

Av de elva objekten, låg nio inom lokalpolisområde Rinkebys område och de två övriga i Veddesta i Järfälla kommun och Vällingby. Två av objekten var utan anmärkning.

Resultatet blev en person som greps för förberedelse till grov människosmuggling samt vapenbrott, tre fall av brott mot utlänningslagen och ett antal narkotikabrott. Det hittades också brister både i kassahantering och arbetsmiljö och det anträffades tre personer som inte får vistas i riket.

– Det här är ett väldigt bra arbetssätt att jobba tillsammans operativt med andra myndigheter. Vi hjälper varandra i att komma framåt i ärendena. Det blir bra synergieffekter, säger Erik Ahnlund.

Arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft
De tre brotten mot utlänningslagen handlade om personer som jobbade men som inte hade rätt att vistas i riket eller arbeta.

– Den arbetsgivare som anställer illegal arbetskraft kan dömas till dagsböter eller fängelse i upp till ett år vid försvårande omständigheter. Arbetsgivaren kan även påföras en sanktionsavgift på 46 500 kronor per anställd för att ha anställt illegal arbetskraft och har de jobbat mer än tre månader blir det dubbla beloppet, säger Bo Abrahamsson, operativ samordnare på gränspolisenheten i region Stockholm som också fanns med vid insatsen.

När ett stort antal myndigheter arbetar i samverkan möjliggör det att titta på flera delar av verksamheten. I fokus är de företag som fuskar med exempelvis anställningsstöd eller andra subventioner. Det kan också handla om anställda som har föräldrapenning eller tar emot a-kassa samtidigt som de jobbar eller att det är en farlig arbetsmiljö för de anställda.

– Vårt arbete fortsätter och målet är att arbeta mot företagare i regionen som använder illegal arbetskraft, eller fuskar med bidrag, skatter och avgifter. Den osunda konkurrensen som det leder till i lokalsamhället, och att människor används på detta sätt, är inte acceptabelt. Vi ser ofta en usel arbetsmiljö och ruttna villkor där människor bor på arbetsplatsen, säger Kristian Halldin, samordnare hos polisen i region Stockholm för myndigheter i samverkan mot organiserad brottslighet.

Myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet

I den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserade brottslighet ingår: Polisen, Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Kriminalvården samt i Stockholm även länsstyrelsen.

Ett par myndigheter deltar på plats i insatserna, medan andra endast deltar i planeringen inför och efter genomförandet.