Dom mot man som försökte ta vapen från polis

Den man som i januari misshandlade en taxichaufför och sedan försökte ta vapnet från en polis som kom till platsen, har dömts till fyra års fängelse för bland annat grovt hot mot tjänsteman. Dna-topsning ledde till att mannen dömdes för fler brott.

Händelsen utspelade sig på Stureplan i Stockholm i början av januari. En man vägrade betala för en taxiresa och två poliser ingrep. Mannen gjorde motstånd och i tumultet som uppstod försökte han ta tjänstevapnet från en av poliserna samtidigt som han skrek att han skulle döda dem. Fler poliser kom till platsen och tillsammans fick de kontroll över situationen. Mannen åtalades senare för mordförsök alternativt grovt hot mot tjänsteman.

I tingsrättsdomen som kom i onsdags dömdes mannen för grovt hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen och för misshandeln mot taxichauffören.

Kunde kopplas till fler brott

Mannen döms även för fyra andra brott efter att det uppstått fler misstankar mot mannen när hans dna och fingeravtryck körts mot polisens databas. Han döms för en till misshandel, ett rån, ett försök till rån och ett bedrägeri. Dessa brott har begåtts 2017 men då hittades ingen gärningsman, trots att det fanns dna, fingeravtryck och andra bevis. I och med att mannen dna-topsades i Stureplansärendet kunde han bindas till även dessa brott.

Får fängelse och utvisning

Det totala straffet är fyra års fängelse och utvisning. Mannen ska också betala skadestånd till de personer som utsatts i alla de sju ärenden han döms för. Ärendet har utretts i polisområde Stockholm city och Anita Kjellén från City åklagarkammare har varit förundersökningsledare.

Fakta Dna-topsning

Registertopsning enligt 28 kap 12 a Rättegångsbalken

Registertopsning görs för att kunna jämföra dna-profiler från skäligen misstänkta med dna-profiler från ouppklarade brott. Det är ett mycket viktigt verktyg för att kunna klara upp grova brott .

Vilka får topsas?

  • Skäligen misstänkta för brott med fängelse i straffskalan.
  • Misstänkt måste ha fyllt 15 år.
  • Om det kan antas att påföljden för brottet blir enbart böter ska topsning inte ske. Detta innebär att misstanke om brott med max sex månaders fängelse i straffskalan ofta innebär att topsning inte ska ske. Vid denna bedömning ska polisen väga in om personen är dömd tidigare för liknande brottslighet eller har befintliga andra misstankar. Det kan då finnas skäl att tro att påföljden kommer bli mer än enbart böter och topsning kan då ske.