Doping- och narkotikafabrik i Hovsjö – fyra personer dömda

  • tabletter
    De dopingssmedel och narkotikaklassade tabletter som anträffades i anslutning till en gymlokal i Hovsjö i augusti förra året. Bild: Polismyndigheten
  • Rum innanför gymlokal som använt för narkotikaframställning.
    Den doping- och narkotikafabrik som låg i anslutning till en gymlokal i Hovsjö i augusti förra året. Bild: Polismyndigheten
1/2

Över 800 000 enheter dopingsmedel och narkotikaklassade tabletter, anträffades i anslutning till en gymlokal i Hovsjö i augusti förra året. Fyra personer åtalades och dömdes nyligen till 3-4 års fängelse vardera.

– Det är ett stort antal dopingenheter och narkotikaklassade tabletter som aldrig kommer komma ut på marknaden. Det känns väldigt bra. Jag hoppas att detta för med sig att de som håller på med denna typ av verksamhet aldrig ska kunna känna sig helt trygga. Vårt arbete mot denna brottslighet är aldrig vilande, säger Jonas Forslund, utredare i Södertälje.

– Vi grep tre personer i nära anslutning till husrannsakan i fabriken och en person greps några veckor senare i södra Sverige. Det rör sig om stora mängder preparat och i ett av fallen fanns det även bevis i form av cirka en miljon dopingenheter i ett ärende som tullen hade.

Dömda till fängelse

Utredningen har varit omfattande med mycket stora mängder beslag, tekniska undersökningar och förhör. Påföljden blev fängelse i 3-4 år för de inblandade och de dömdes för grovt dopingbrott, grovt narkotikabrott och grovt smugglingsbrott.

– Framgångsfaktorerna i detta fall är att vi har kunnat använda en stor yttre resurs genom hela förundersökningen. De har gjort ett bra jobb och på så sätt har utredningsresursen kunnat koncentrera sig på utredningsarbetet. Även Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping har hjälpt oss snabbt och bra i ärendet, bland annat att de genom att med några timmars varsel närvarade vid husrannsakan. Det har varit värdefullt för mig som handläggare men också för de misstänkta som inte ska sitta häktade längre än absolut nödvändigt. Polisen jobbar hårt mot narkotika och det känns förstås speciellt bra när vi kan stänga en hel narkotikafabrik, säger Jonas Forslund.