Man häktad misstänkt för åldringsbrott i Stockholm

Vid flera tillfällen under 2018 har flera äldre blivit bestulna på sina plånböcker i samband med att de varit och handlat. Några av stölderna har fångats av övervakningskameror och i fredags kunde en av de misstänkta männen gripas.

Samtliga stölder har ägt rum i centrala Stockholm och med ungefär samma tillvägagångssätt. På övervakningsfilm syns hur en grupp på tre - fyra män samarbetar när de med avledande åtgärder stjäl plånböckerna från äldre personer i anslutning till att de har inhandlat någonting. Någon i sällskapet har iakttagit vilken kod som slagits in och kort efter stölden har ansenliga summor plockats ut via bankomatuttag.  

Den man som greps i fredags är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i tre ärenden samt för två automatbedrägerier i anslutning till stölderna. Brotten är registrerade som åldringsbrott eftersom samtliga brottoffer varit äldre personer. 

Mannen är tidigare dömd för tillgreppsbrott och polisen jobbar nu vidare för att se om det går att koppla honom till fler ouppklarade brott med samma tillvägagångssätt. Utredningsarbete pågår också med att försöka identifiera de övriga personerna som syns på övervakningsfilmerna. 

Läs mer när polisen tipsar om hur du kan minska risken för att bli av med värdesaker – se upp för avledande manövrar och skydda din kod: Fick- och bagagestölder