Personer rånades på dyra klockor – man åtalad

På fredag inleds rättegång mot en man som rånat personer i Stockholms innerstad på dyra klockor i deras hem. Mannen är misstänkt för rån och förberedelse till rån.

Mannen som står åtalad vid Stockholms tingsrätt har utgett sig för att komma från ett post- och logistikföretag. Han har ringt personerna och föranmält att han ska leverera ett rekommenderat brev. Ibland har han ringt och sms:at flera gånger och sedan har han bett personen att komma ner i porten för att hämta brevet.

Där har mannen uppträtt hotfullt, tvingat med sig personen till dennes lägenhet och tillgripit klockan. Han har tagit med sig brottsoffrets telefon och hotat med att det kommer att gå illa om de kontaktar polisen. Samma tillvägagångssätt har använts vid ett par ouppklarade klockrån och mannen har delgivits misstanke för fler brott, som inte är med i åtalet.

Rättegång börjar fredag

Mannen åtalas för ett fullbordat rån och ett fall av förberedelse till rån, båda under januari 2019. Rättegången inleds på fredag. Åklagare i ärendet är Nils Råby från City åklagarkammare. Ärendet har utretts på lokalpolisområde Norrmalm i polisområde Stockholm city.

 Det är inte en slump att det är personer som äger dyrbara klockor som har blivit kontaktade. På ett eller annat sätt har mannen tagit reda på detta och därefter rånat eller försökt råna personen på klockan, säger åklagare Nils Råby.

Drabbad fattade misstankar

Vid ett tillfälle fattade den uppringda personen misstankar. Han kontaktade företaget som sa att de inte skickat någon försändelse och inte gör på det sättet. Han var därför beredd när han mötte upp gärningsmannen i porten. Rånförsöket avbröts och goda iakttagelser hjälpte polisen i utredningsarbetet som nu lett fram till åtal.

Utsatt för brott

Till toppen