Polisens arbete mot skjutvapenvåld i Stockholm

Utredningsresursen för grova brott förstärks genom att nio pensionerade poliser tas in för att arbeta med utredningar som idag ligger på de olika polisområdena i Stockholms län.

- Vi hanterar i nuläget drygt 120 utredningar om mord eller mordförsök som i flera fall är kopplade till skjutvapenvåld. Utöver det arbetar grova brott-sektionerna i våra polisområden med en rad andra allvarliga brott som misstänkta våldtäkter, människorov och utpressning. För att hantera alla pågående utredningar om grova brott behöver vi förstärka vår utredningsresurs, säger Jan Evensson, som är kommenderingschef i den särskilda händelsen Max.

Som en del i omhändertagandet av regionens grova brott har polisen i region Stockholm därför anställt nio pensionerade poliser som kommer att arbeta med utredningen av grova brott som idag ligger på de olika polisområdena.

Regionen arbetar även med en plan för struktur och utveckling av arbetet mot skjutvapenvåld. I det ingår bland annat forskning kring skjutvapenproblematiken, översyn av avhopparverksamheten, erfarenhetsutbyte med polis i andra länder och en stärkt underrättelseverksamhet, då en av framgångsfaktorerna i den särskilda händelsen Max är att man delar den aktuella lägesbilden i regionen i ett mycket detaljerat format. Polisen i region Stockholm har därigenom väldigt god kunskap om de kriminella nätverken och de personer som ingår i dem.

Flera häktade efter senaste tidens skjutningar

Under perioden 1 januari till 14 mars har det inträffat sex mord där skjutvapen har använts, vilket är fler än samma period föregående år. I nuläget sitter ett antal personer häktade i dessa utredningar. När det gäller mordet som inträffade i Bro den 21 februari då två personer avled sitter två personer häktade misstänkta för mord och en person häktad för skyddande av brottsling.

En person sitter häktad misstänkt för försök till mord efter en skjutning i Bro den 11 februari och ytterligare en person är häktad misstänkt för mord efter en skjutning i Jakobsberg den 30 januari.

- Antalet skjutningar är i stort sett detsamma under den här perioden som tidigare år, men det är väldigt allvarligt att sex personer har dött till följd av skjutvapenvåld. Det visar att vi, tillsammans med övriga samhället, måste trappa upp våra insatser ytterligare. Vi arbetar intensivt i våra mordutredningar, vi har i nuläget flera häktade och vi förstärker vår utredningsresurs för grova brott. Samtidigt växlar vi upp genom ännu tätare samverkan med lokalsamhället och kommunerna, utvärderar vårt arbete genom forskning och lägger ännu större fokus på vår regionala lägesbild, säger Jan Evensson.

Fakta/Bekräftade skjutningar i region Stockholm

  • Under perioden 2019-01-01 till 2019-03-06 har det inträffat 17 bekräftade skjutningar som resulterade i fem avlidna och fem skadade.
  • Under samma period 2018 skedde 18 bekräftade skjutningar som resulterade i två avlidna och fyra skadade.
  • Under samma period 2017 skedde 22 bekräftade skjutningar som resulterade i tre avlidna och elva skadade.
  • Under samma period 2016 skedde 20 bekräftade skjutningar som resulterade i två avlidna och sju skadade.