Polisflyget hittade försvunnen norrman i Sarek-området

Polishelikopter och tält i snöstorm

Efter ett par dagars sökande i blåsigt väder var det en av Polisflygets helikoptrar som hittade den norske man som varit försvunnen i Sarek-området i flera dygn. Bild: Polisen

Efter ett par dagars sökande i blåsigt väder var det en av Polisflygets helikoptrar som förra helgen hittade den norske man som varit försvunnen i Sarek-området i flera dygn.

Det var i fredags i förra veckan som Polisflyget påbörjade sökarbetet efter mannen längs den tänkta färdvägen, men fick då avbryta efter två timmar, bland annat på grund av det blåsiga vädret.

Under lördagen var fjällräddare ute och sökte, men då var vädret för dåligt för att flyga. På söndagen var vädret återigen flygbart, och sökandet fortsatte längs Padjelantaleden, där ett tiotal av svenska turistföringens stugor genomsöktes, utan resultat.

Efter avstämning på plats i Luoddatjockastugan, med fjällräddare, flög man vid en dalgång på gränsen mellan Padjelanta och Sareknationalpark, ganska nära norska gränsen. Det var dock fortfarande väldigt blåsigt och högt snödrev.

– Tio minuter efter start kunde vi lokalisera ett tält på en liten platå mitt i dalgången. Utanför stod ett par skidor, det var den norske mannen som varit försvunnen i flera dygn, säger Markus Sammeli, polisflyget i Boden.

De tog med sig mannen till Kvikkjokk fjällstation, därifrån kunde han sedan ta bussen till Gällivare.

– Mannen var väldigt tacksam över att vi hittade honom, även om han inte var i direkt nöd. Hade vi inte varit där, hade det nog dröjt ytterligare några dygn innan han fått hjälp. Han hade navigerat fel, men under det sista dygnet kunnat utröna var han befann sig, säger Markus Sammeli