Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Rekonstruerad bild i arbete för att lösa misstänkt mord på spädbarn i Kungsängen

Rekonstruerad bild på en mörkhårig kvinna samt analyser av hudfärg, ögonfärg, hårfärg och förekomst av fräknar.

En fantombild på hur kvinnan, som misstänkts ha utfört brottet, har sett ut som 25-åring. Bild: Parabon NanoLabs

En vinterdag 2002 hittades ett avlidet spädbarn utomhus i en gångtunnel i Kungsängen, norr om Stockholm. Nu hoppas utredarna på allmänhetens hjälp genom att publicera en fantombild på en misstänkt.

– Med hjälp av dna på brottsplatsen har vi kunnat ta fram en fantombild på hur kvinnan, som misstänkts utfört brottet, har sett ut som 25-åring. Det är viktigt att betona att metoden som använts för att skapa bilden handlar om sannolikheter och antaganden vilket gör att det därmed inte får uppfattas som ett fotografi av den misstänkta gärningspersonen, säger Mats Pettersson, ansvarig för utredningen hos den Kalla fall-grupp som finns hos polisen i region Stockholm.

Barnet som hittades var en nyfödd flicka som inte har avlidit av naturliga orsaker, vilket i det här fallet innebär att det betraktas som ett mord. Polisen har säkrat ett annat dna än barnets och det kommer från en kvinna som betraktas som misstänkt. Genom åren har polisen genomfört en omfattande utredning och många kvinnor har fått lämna sitt dna-prov. Trots det är den misstänkta gärningspersonen fortfarande okänd.

Kalla fall-gruppen i Stockholm har nu som en del i spaningsarbetet medverkat till att ta fram en genetisk profil och bild från den misstänka kvinnans dna, vars ålder de inte vet idag.

– Bevisläget i utredningen är sådant att vi gjort bedömningen att det inte finns något att förlora på att gå ut med denna profil och fantombild. Nu hoppas vi att få allmänhetens hjälp. Detta är det första i en rad äldre brott där vi nu framöver kommer att rikta oss till allmänheten för att ta steg framåt i våra utredningar, säger Mats Pettersson.

Vet du mer – kontakta polisen

Polisen önskar komma i kontakt med de som kan ha information att lämna om vem kvinnan är eller har annan information om fallet.
Kontakta polisen på 11414 och be att få tala med Kalla fall, Stockholm eller på mejladressen kallafall.stockholm@polisen.se

Kontaktperson för media den 21 mars kl 17.30 till kl 22.00 är polisens förundersökningsledare Mats Pettersson, på telefonnummer: 010-56 902 16.

Till toppen